Conflictverlof
Wanneer conflictverlof?
Soms leidt verzuim tot een conflict of andersom. Een conflict is echter geen ziekte en hoeft dus geen reden te zijn voor verzuim. Medicijnen, rust en thuisblijven helpen dan niet. In zo'n situatie is het goed om het conflict duidelijk te benoemen en op te lossen. Dit vraagt om een specifieke aanpak, waarover je organisatie vooraf afspraken kan maken.
De uitgeverij of de leidinggevende kan een paar 'afkoeldagen' geven aan een medewerker die zijn werk door een conflict niet kan doen. Dit kan kort betaald verlof zijn, maar ook werk op een andere afdeling waar het conflict niet speelt.
Het is belangrijk om deze afkoeldagen altijd te koppelen aan een afspraak tussen medewerker en leidinggevende om het conflict te bespreken in aanwezigheid van een interne of externe bemiddelaar. De weg naar een gezonde werkhervatting bestaat uit een aantal belangrijke stappen, waaronder het melden van het conflict, bemiddeling, terugkeer en begeleiding. Als bedrijf kunt u dit vastleggen in een voorbeeldprotocol (arbeids)conflicten.
Meer weten?
Bekijk dan dit overzicht van alle vormen van verlof op rijksoverheid.nl.