Werkplezier vergroten

Leuke collega’s. Vrijheid en afwisseling in het werk. Goede prestaties. Er is vaak veel positiefs aan je werk. Aspecten waar je energie van krijgt. Dat werkplezier is belangrijk. Het houdt je in balans. Wie veel werkplezier ervaart, kan beter tegen werkdruk. En werkplezier is ook gewoon fijn!

Voor wie

Voor medewerkers en leidinggevenden die aandacht willen geven aan wat er goed gaat en het werkplezier willen vergroten.

Zo pak je het aan

Leidinggevende

  • Je kunt veel doen om het werkplezier van je medewerkers te vergroten. Begin het werkoverleg bijvoorbeeld met het uitwisselen van een positief verhaal, of bedenk in een brainstorm met je medewerkers samen een positieve gewoonte, zoals bijvoorbeeld een leuke manier om samen te pauzeren, het vieren van successen, van humor te genieten of meer complimenten te genereren.
  • Organiseer een werkpleziermarkt. Als eerste stap schrijft ieder op gekleurde vellen eigen energiegevers, ideeën en succeservaringen rond werkplezier. Vervolgens hang je deze aan de muur. Je kunt ook op internet zoeken naar ‘energiegevers’ of ‘bronnen van werkgeluk’ en deze erbij hangen. Vervolgens gaat iedere medewerker met een leeg vel papier langs de muur, en verzamelt ideeën om de komende tijd aan het eigen werkplezier toe te voegen.
  • Geef op positieve wijze leiding. Geef complimenten, geef medewerkers passende ruimte en verantwoordelijkheid en vier de prestaties en successen.
  • Zorg ook voor je eigen werkplezier! Dat is fijn voor jezelf én ook voor je medewerkers. Een leidinggevende die zijn drukke agenda rustig weet te managen heeft een positieve uitstraling op zijn medewerkers.

Medewerker

  • Werkplezier vergroten begint met bewustwording van wat er goed gaat en waar je in je werk energie of een ander positief gevoel van krijgt: bijvoorbeeld blij, trots of dankbaar. Je kunt daar zelf een rustig moment voor nemen en het ook samen met je collega’s doen. Wat zijn jouw energiegevers?
  • Je kunt je werkplezier vergroten door er tijd en aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld door je werkdag af te sluiten en na te gaan waar je die dag trots op bent, succes te vieren en echt van een compliment te genieten.
  • Je kunt je werkplezier ook vergroten door je werkzaamheden te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door initiatief te nemen voor taken/projecten die jij graag doet, door nieuwe medewerkers in te werken en daarmee je kennis over te dragen of door collega’s waar je graag mee samenwerkt op te zoeken in projecten of bij de lunch. 
  • Heb jij bedacht hoe je je werkplezier wilt vergroten? Super, een goed voornemen is een goede start! Besef dat om er een nieuwe gewoonte van te maken het belangrijk is om te gaan oefenen, en vol te houden. Bedenk hoe je dat de komende tijd gaat doen. Ondersteun jezelf, bijvoorbeeld met reminders of door anderen over je voornemen te vertellen.

Meer weten

Op internet en Youtube is veel informatie over werkplezier, werkgeluk, positiviteit, vitaliteit, veerkracht en duurzame inzetbaarheid te vinden.

Wat levert het op

Gezonde medewerkers met meer werkplezier!