Beeldschermwerk

In uitgeverijen werkt bijna iedereen met een computer en/of andere mobiele apparatuur. Vaak een groot deel van de dag en veelal onder tijdsdruk. Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Deze klachten worden ook wel KANS (klachten aan arm, nek en schouder) genoemd. Ook oogklachten (droge ogen, oogvermoeidheid) komen vaak voor. Bovendien gaat beeldschermwerk vaak gepaard met langdurig zitten, wat het risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en klachten bewegingsapparaat verhoogt.

KANS bij beeldschermwerkers wordt veroorzaakt door de langdurig statische belasting van de spieren in de armen, schouders en nek. Dit kan tot onvoldoende afwisseling van de werkhouding leiden. Dit zorgt voor een verminderde bloedcirculatie. Dit in combinatie met steeds dezelfde, dynamische bewegingen zoals scrollen, muizen en typen kan zorgen voor pijnklachten (stijfheid en tintelingen/doofheid) en op den duur KANS. Dit kan niet alleen het dagelijks leven beperken, maar ook leiden tot een verlies aan productiviteit op het werk en tot ziekteverzuim.

Gelukkig is er steeds meer bekend over hoe je beeldschermwerk gezond kunt houden. In deze arbocatalogus lees je wat je als bedrijf en als medewerker hoort te doen: van het inrichten van een ergonomische werkplek tot en met bewegen op het werk.

Wat kun je doen?