Meten van KANS
Hoeveel mensen in de uitgeverij hebben KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder) en hoeveel medewerkers lopen er een groot risico deze te krijgen? Vaak heb je wel een idee, maar weet je het niet precies.Met de checklist Beeldschermwerk kunt je signaleren of er risicofactoren voor KANS binnen het bedrijf aanwezig zijn. Er is een versie voor medewerkers en een voor leidinggevenden en/of team.
De checklist geeft per persoon, per team of voor het hele bedrijf inzicht in de mate van KANS, de belangrijkste risico’s en tips om klachten en/of risico’s te verminderen. De oplossingen uit deze arbocatalogus kunnen ingezet worden voor verbeteringen.
Voor wie
Voor leidinggevenden en/of de preventiemedewerker die het beeldschermwerk van hun medewerkers gezond willen houden en voor medewerkers die zelf hun eigen beeldschermwerk gezond willen houden.
Normen
Als werkgever moet u regelmatig een RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) uitvoeren. De checklists zijn ook hiervoor goed bruikbaar om als startpunt van de RI&E de risico’s van beeldschermwerk in kaart te brengen.
Arbowet : Artikel 3 Arbobeleid
Arbowet : Artikel 5 Risico-inventarisatie en -evaluatie
Zo pak je het aan
Voor leidinggevende(n):
- Kijk alvorens je gebruik maakt van de checklist of binnen het bedrijf al gegevens beschikbaar zijn over beeldschermwerk vanuit de RI&E of het MTO (Medewerkers Tevredenheids Onderzoek). Dit kan tijd en geld besparen.
- Bespreek met je medewerkers hoe en waarom ze op een gezonde manier hun beeldschermwerk kunnen uitoefenen. Raadpleeg de oplossingen Voorlichting beeldschermwerk, Werkplek inrichten en Handleiding werkplekinstelling
- Ga bij het invoeren van verbeterpunten ook na of binnen de uitgeverij gebruik gemaakt kan worden van een preventiemedewerker beeldschermwerk.
- Ongezonde werkdruk vergroot de kans op het krijgen van KANS-klachten in sterke mate. Wilt u de werkdruk van uw medewerkers ook meten, kijk dan eens bij de maatregel verdiepend onderzoek werkdruk.
Voor medewerker(s):
- Neem de tijd om de checklist zorgvuldig in te vullen; dit geeft inzicht in de knelpunten van de eigen werksituatie. Je ontvangt daarna persoonlijke tips om verbeteringen uit te voeren. Bespreek evt. ongezonde situaties tijdig met je leidinggevende
- Draag zelf bij aan het voorkomen van KANS door voldoende (korte) pauzemomenten te nemen, houding en beweging af te wisselen, je werkplek juist in te stellen en de hulpmiddelen goed te gebruiken. Kijk hiervoor bij de oplossingen handleiding werkplekinstelling, pauzeren en bewegen op het werk.
- Ongezonde werkdruk vergroot de kans op het krijgen van KANS-klachten in sterke mate. Als je ook zicht wilt krijgen op jouw werkdruk, kijk dan bij test je werkdruk.
Wat levert het op
De checklists meten, zowel voor het bedrijf als voor de individuele medewerker, de ervaren werkbelasting en de mate waarin KANS voorkomt en geven een aantal verbeterpunten. De checklists kunnen daarmee een goed startpunt vormen om te werken aan gezonder beeldschermwerk.