Individuele training omgaan met werkdruk

Merk je dat je rond werkdruk steeds in dezelfde valkuilen trapt? Wil je leren hoe je vriendelijk maar beslist nee kunt zeggen? En juist onder stress prioriteiten kunt stellen? Er zijn veel trainingen mogelijk om anders met werkdruk te leren omgaan. Denk bijvoorbeeld aan trainingen rond assertiviteit, time-management, een RET-training rond probleemoplossende vaardigheden, ontspanningsoefeningen of meditatie. Als je kiest wat in jouw situatie past, kun je er veel profijt van hebben.

Voor wie

Voor medewerkers die specifieke vaardigheden willen leren om beter met hun werkdruk om te kunnen gaan. Past het best bij medewerkers die last hebben van werkdruk en stresssignalen.

Zo pak je het aan

Medewerker

  • Ga in gesprek met je leidinggevende of met iemand van P&O en zoek uit welke training het beste bij jou past. Ga ook na in hoeverre je bedrijf de (gedeeltelijke) kosten kan en wil betalen en in hoeverre je de training tijdens werktijd kan volgen.
  • Oefen je nieuwe vaardigheden regelmatig en kijk nog eens terug naar wat je tijdens de training leerde. Zo zorg je ervoor dat je maximaal profijt van de training hebt.
  • Behalve aan trainingen rond assertiviteit, time-management en ontspanning kun je ook aan het ontwikkelen van je computervaardigheden denken. Door computerprogramma’s beter te leren kennen kun je ze gemakkelijker en sneller gebruiken.

Leidinggevende

  • Bied de medewerker na het volgen van de training voldoende ruimte om de nieuwe vaardigheden toe te passen. Breng de nieuwe vaardigheden regelmatig onder de aandacht. Herhalen is nou eenmaal heel belangrijk om iets te leren.

Meer weten

  • Vraag aan je P&O-adviseur, arbodienst of zorgverzekeraar eens of zij je bepaalde trainingen en aanbieders kunnen aanbevelen.
  • Je kunt ook gratis online trainingen doen. Volg bijvoorbeeld eens de online training nee-zeggen. Op dezelfde site vind je ook een online cursus 'assertiviteit' en 'beter omgaan met je baas'. Ook op Youtube vind je veel tips om makkelijker prioriteiten te stellen, te ontspannen en te mediteren.
  • Ook intervisie tussen medewerkers onderling kan een zinvolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van medewerkers.
  • Is er winst te behalen in het werken met je laptop? Kijk in deze catalogus eens bij de gebruiksvriendelijkheid van software en gebruik van sneltoetsen.

Wat levert het op

Uit onderzoek blijkt dat trainingen als 'preventief instrument voor iedereen' minder effect hebben dan als ze specifiek voor medewerkers met een hoog stressrisico worden ingezet. Verder blijkt dat het geleerde herhaald moet worden voordat het tot ander gedrag leidt. Deze trainingen kosten uiteraard tijd en geld. Als de trainingen enkele weken verzuim voorkomen zijn de kosten er echter snel uit.