Een beeldschermbril

Uit oogonderzoek kan blijken dat je een bril nodig hebt om op beeldschermafstand beter te zien. Een gewone (lees)bril is hiervoor niet genoeg, er is een speciale beeldschermbril nodig.

Voor wie

Voor medewerkers die na oogonderzoek een beeldschermbril nodig blijken te hebben.

Normen

Bij een goede beeldschermbril is de sterkte van de glazen afgestemd op de kijkafstanden van het werk. Een opticien bepaalt wat voor bril er nodig is. Volgens de Arbowet mag dit niet tot kosten voor de medewerker leiden. Een beeldschermbril moet daarom door de werkgever vergoed worden, als de verzekering van de medewerker niet toereikend is.

Arbobesluit Artikel 5.11 Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers

Arbowet Artikel 44 Kosten

Zo pak je het aan

Werkgever

  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden bij een aanvullende verzekering de aanschaf van een beeldschermbril. Vraag dat na bij de medewerker.
  • De uitgeverij kan in het kader van een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenbeleid streven naar een snelle en laagdrempelige afhandeling van het aanschaffen van beeldschermbrillen. Hoe groter het bedrijf, hoe gemakkelijker om goede afspraken met een opticienketen te maken.
  • Spreek een maximumbedrag af voor de vergoeding van het montuur en de glazen van de bril.

Medewerker

  • Bij beginnende ouderdomsverziendheid is een eenvoudige leesbril met een volledig glas (geen ''halve'' glazen) met een sterkte van + 1 of + 1,5 vaak al toereikend.
  • Ga voor het aanmeten van de bril altijd naar een professional, zodat je zeker weet dat de bril bij jouw ogen en werkafstand past.
  • Let goed op de houding van je hoofd bij gebruik van een beeldschermbril, leesbril of multifocale bril. Beweeg je hoofd niet omhoog om door het leesgedeelte te kijken, maar zet je beeldscherm wat lager, zodat je je hoofd recht kunt houden.

Wat levert het op

Met een goede bril kun je gemakkelijker van het scherm lezen, zal je minder snel fouten maken, raak je minder snel vermoeid en werk je in een betere werkhouding. Dit verkleint de kans op nekklachten, oogvermoeidheid, tranende ogen en hoofdpijn.