Pauzesoftware

Als je lang achter elkaar achter je computer zit te werken is de kans groot dat je last krijgt van Klachten aan Armen, Nek en schouders (KANS) en/of lage rugklachten. Regelmatig een korte pauze nemen en even bewegen helpt om de doorbloeding op gang te krijgen. Pauzesoftware kan je helpen. Deze ergonomische software herinnert je eraan als het tijd is voor een (micro-)pauze en geeft suggesties voor lichamelijke activiteit die je op of rond je werkplek kunt doen.

Voor wie

Vooral handig voor wie beeldschermwerk wil afwisselen, maar dat regelmatig vergeet.

Normen

Je moet het beeldschermwerk regelmatig onderbreken, bijvoorbeeld door  een ander soort werk te doen, van houding te veranderen of te lopen om iets te drinken te halen, of even te pauzeren.
Arbobesluit Artikel 5.10 Dagindeling van de arbeid

Zo pak je het aan

Werkgever

  • Overweeg het gebruik van ergonomische software als daar aanleiding voor is én in overleg met de medewerker(s). Bijvoorbeeld bij (beginnende) klachten bij één of meer medewerkers.
  • Ga samen na welke ergonomische software het best passend is om de medewerker(s) te ondersteunen. Vaak is een gratis proefperiode mogelijk.
  • Zorg ervoor dat medewerkers bij de introductie van de software het programma instellen op hun eigen gegevens en voorkeuren.

Medewerker

  • Gebruik pauze- of ergonomische software als je weet dat je uit je zelf te weinig korte pauzes neemt of als je klachten hebt. De software herinnert je eraan om in beweging te komen en/of oefeningen te doen.
  • Weet dat je altijd even aan de software moet wennen. Het is de bedoeling dat je een andere gewoonte aanleert: het regelmatig onderbreken van je beeldschermwerk.
  • Houd het juist in drukke periodes vol om de pauzesoftware te gebruiken. Juist dan is de kans op klachten het grootst en kun je tips om je beeldschermwerk gezond te houden goed gebruiken!

Meer weten

Onderstaande links geven aanvullende informatie van leveranciers over hun programma's.:

Wat levert het op

Het regelmatig organiseren van onderbrekingen en afwisseling tijdens het beeldschermwerk komt ten goede aan de productiviteit en de kwaliteit van het werk. Medewerkers maken minder fouten, terwijl de werksnelheid hoog blijft. Doordat het lichaam beter kan ontspannen, neemt de kans op KANS en lage rugklachten af. Anders omgaan met onderbrekingen vraagt om gedragsverandering en kost dus moeite.